Thema-avond PBS

Dinsdagavond 17 oktober vond een thema avond over PBS plaats. Er werd besproken, aan de hand van de nodige voorbeelden, hoe je positief opvoeden in de praktijk brengt. Er werd uitgelegd dat het belangrijk is te beginnen met het uitspreken van verwachtingen. Vaak worden die door volwassenen onvoldoende duidelijk uitgelegd aan het kind, waardoor het kind ruimte krijgt voor gedrag wat niet aan de verwachting voldoet. Een illustratief voorbeeld (van hoe het niet moet) is aan het kind mee te geven “niet rennen in de gang!”. Daarmee is duidelijk wat het kind niet moet doen, maar wat is dan wel de bedoeling? “Ik wil graag dat je rustig loopt in de gang” is positiever en duidelijker voor het kind. Een filmpje over “the piano stairs” leerde ons dat een niet zo’n leuke activiteit leuker gemaakt kan worden. In de praktijk kan dit door de activiteit te laten volgen door een beloning. Dat hoeft niets te kosten: een welgemeend compliment of samen een spelletje doen bijvoorbeeld. Het 4 staat tot 1 principe maakt dat een kind een begrenzing (correctie) van gedrag beter kan accepteren. Dus tegenover 1 correctie 4 complimenten zetten. Per kind kan dit anders zijn. Sommige kinderen hebben behoefte aan meerdere complimenten, zodat ze de begrenzing makkelijker kunnen verdragen. Uiteraard blijft daarbij van belang dat het compliment gemeend en dus geloofwaardig moet zijn voor het kind. Daarna kregen we uitleg over hoe deze principes toegepast worden binnen de Meander.Wat ons betreft een positieve avond, met complimenten voor de goede presentaties!